Nieuws

Gratis auto lenen voor studenten na rondrijden ouderen

13 april 2018

In Leiden is het nog niet zo ver, maar in Eindhoven is dit wel al de realiteit. StuMobiel heet het, de vervoersdienst die afgelopen maand van start is gegaan. Op deze manier zijn ouderen minder eenzaam én hebben studenten (beperkte) tijd de beschikking over een eigen auto.
Kort gezegd doet de StuMobiel dienst als een soort taxidienst; senioren die naar het activiteitencentrum willen worden voor 2 euro hiernaartoe gebracht door studenten die dit vrijwillig doen. Voor iedere kilometer die de studenten rijden met de oudere in de auto krijgen zij zelf ook een kilometer terug die ze gratis in de auto mogen afleggen. Wel is dit alleen mogelijk in de avonduren of in het weekend als het activiteitencentrum voor de ouderen dicht is.

Goed idee

Een studente van de TU Eindhoven, Lisa Stavenuiter, bedacht de StuMobiel twee jaar geleden met vier medestudenten. Er werd een manier gezocht om het vervoer voor ouderen te verbeteren. Na onderzoek van de studenten en gesprekken met ouderen kwam dit idee eruit.
Aan de ene kant heb je studenten die vaak geen auto bezitten omdat het te duur is, dus een gratis voertuig is een goede uitkomst. Makkelijk voor een weekendje terug naar je ouders of bijvoorbeeld naar de IKEA.
Aan de andere kant vinden de ouderen dit ook een fijne oplossing. Het is een stuk directer dan bijvoorbeeld een taxibus en er kan ook gezellig gekletst worden met de verschillende studenten.

Toekomst en auto verzekeren

Het plan is om ook naar andere gemeenten te gaan om ouderen rond te rijden, misschien dus over een paar maanden ook wel in Leiden. De ritten gaan vaak over een korte afstand van vijf tot zes kilometer, welke commercieel een stuk minder interessant zijn. Hierdoor is de StuMobiel geen oneerlijke concurrentie volgens de studenten.
De autoverzekering zal volgens vergelijkingswebsite Autoverzekering.nl wel via StuMobiel geregeld zijn. Mocht dat in de loop der tijd nog veranderen wordt er ook steeds meer getest met kortlopende autoverzekeringen waarbij per kilometer betaald moet worden. Ideaal voor de ritjes met de StuMobiel. Je autoverzekering vergelijken kan trouwens erg makkelijk online. Na het invullen van een aantal kenmerken als leeftijd, woonplaats en natuurlijk het type auto heb je binnen no-time een autoverzekering vergelijken die precies bij jou past!

Sponsoren

Bohemian Birds