Nieuws

Jouw studentenhuis duurzamer met deze simpele tips

22 augustus 2018

Bij duurzaamheid denk je aan zonnepanelen op het dak, warmtepompen en allerlei andere apparatuur waarmee je het gebruik van elektriciteit en aardgas compenseert. Duurzame maatregelen zijn goed voor het milieu en helpen je om zuiniger om te gaan met energie. Ze zijn alleen ook duur en het rendement laat vaak jaren op zich wachten. Kan een studentenhuis niet op een andere manier duurzamer worden? Ja, zeker wel. Hieronder staan een paar simpele tips.

Een betere isolatie
Veel studentenpanden zijn verouderd en daarom tocht het er vaak. Een rigoureuze maatregel zou zijn dat de huisbaas de spouwmuren en het dak laat isoleren. Maar dat kost behoorlijk wat geld. Gelukkig zijn er ook makkelijkere methoden waarmee je het huis beter isoleert. Zorg dat kieren en naden goed worden dichtgemaakt, bijvoorbeeld met tochtstrips. Hiermee kun je in een gemiddeld studentenhuis met 4 of 5 bewoners zo'n 80 kubieke meter per jaar besparen op het gasverbruik.

Zet de thermostaat lager
In elk studentenhuis is het een komen en gaan van jou en je huisgenoten. Iedereen heeft zijn eigen routine en schema. Dit heeft invloed op de thermostaat, want iedereen heeft een ander moment waarop hij of zij een comfortabele temperatuur wil in huis. Toch kun je hier regelmaat in aanbrengen en belangrijker nog: het verbruik terugdringen. Spreek af om de thermostaat nooit hoger te zetten dan 19 graden in de winter. En wanneer er niemand thuis is, kan de thermostaat gerust naar 15 graden. Hiermee bespaar je jaarlijks meer dan 100 euro. Verder is het zonde om 's nachts de verwarming te laten loeien. Laat je die op je slaapkamer uit, dan bespaar je nog eens 60 euro per jaar.

Korter douchen
Gemiddeld staan Nederlanders 5 keer per week 9 minuten onder de douche. En jongeren houden al helemaal van lang douchen. Wanneer je elke douchebeurt in huis inkort naar 5 minuten, dan bespaar je als studentenhuis jaarlijks een paar honderd euro. Die besparing van 4 minuten staat gelijk aan 77.000 gevulde Olympische zwembaden of de CO2-uitstoot van 760.000 auto's.

Voorkom sluipverbruik
Laptop aan, muziekje of televisie op de achtergrond. Misschien is dat jouw ultieme manier om te studeren of te relaxen op je kamer. Maar al die apparaten vreten stroom. Zeker wanneer je ze vervolgens niet helemaal uit zet maar op stand-by laat staan. Dit kost een gemiddeld huishouden jaarlijks bijna 100 euro extra op de energierekening. Je kunt dit sluipverbruik voorkomen door apparaten helemaal uit te zetten en de stekker uit het stopcontact te trekken. Bovendien loop je zo ook geen risico op kortsluiting.

Kies een duurzame energieleverancier
Een andere manier op het studentenhuis duurzamer te maken is door te kiezen voor een energieleverancier die groene stroom aanbiedt. Online kun je makkelijk energieleveranciers vergelijken. Dat is handig want zo zie je in een oogopslag welke energieleverancier ook echt groene stroom produceert, al dan niet van Hollandse bodem. Verder is de student natuurlijk geen vetpot dus als de energierekening omlaag kan, dan graag. Ook daarom is energieleveranciers vergelijken handig, want je ziet meteen welke duurzame leverancier het goedkoopst is.

Meer over het studentenleven
Als student ben je natuurlijk niet alleen bezig met wat er in het studentenhuis gebeurt. Sterker nog, daar heb je het wellicht veel te druk voor. Zeker wanneer je lid wordt van een studentenvereniging. Hier vind je meer informatie over een van de vijf grote studentenverenigingen die Leiden rijk is. Geef je studententijd extra kleur en diepgang en word lid!

Sponsoren

Bohemian Birds