Nieuws

Geld besparen op de vaste lasten als student

07 september 2018

Veel studenten vinden het moeilijk om rond te komen. Vaak heb je simpelweg geen tijd om naast je studie te werken. Loop je stage? Dan is de vergoeding die je vaak krijgt erg mager. In dit artikel leggen we je uit hoe je geld kunt besparen op de vaste lasten, zodat je geld overhoudt om te sparen of om uit te geven aan andere belangrijke zaken.

Boodschappen en samen eten
Een goede manier om op de kosten voor je boodschappen te besparen is het doen van weekboodschappen. Je doet dan minder impulsaankopen, waardoor je dus minder geld uitgeeft. Je kunt er ook voor kiezen om met je huisgenoten of studiegenoten te eten. Als je voor meerdere mensen kookt, dan liggen de kosten per maaltijd lager. Daarnaast is het natuurlijk erg gezellig. Nog een tip: de goedkoopste boodschappen haal je bij de goedkoopste supermarkt. Denk hierbij aan de Aldi en de Lidl. Blijf wel altijd de prijzen van de verschillende producten vergelijken en houdt de aanbiedingen van alle supermarkten in de gaten.

Besparen op de vrijetijdsuitgaven
Uitgaan is uiteraard heel gezellig, maar tegelijkertijd kost het ook (veel) geld. Probeer de plekken waar je entree moet betalen te vermijden. Besluit je toch te gaan? Neem contant geld mee en laat je pinpas thuis. Je kunt eventueel ook thuis blijven en wat vrienden uitnodigen. Net zo leuk.
Wil je een dagje naar de dierentuin of een pretpark? Er zijn verschillende websites waar je kunt bieden op een uitje, zoals Vakantieveilingen. Wil je graag sporten? Ga dan niet voor een duur sportschoolabonnement, maar sport in de buitenlucht. Er zijn ook verschillende studentensportverenigingen. De contributie ligt veel lager. Ook is het een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen.

Besparen op energie
Met een aantal kleine aanpassingen kun je al gemakkelijk veel geld besparen op de energiekosten. Zorg altijd dat je het licht uitdoet van ruimtes waar je niet bent of als je de woning verlaat. Het verwarmen van jouw studentenkamer kost ook veel energie. Door de kachel een aantal graden lager te zetten en een warme trui aan te trekken, bespaar je al gauw ongeveer 60 euro per jaar op de energierekening. Zet de televisie of computer niet op stand-by, maar zet ze helemaal uit. Vergeet ook niet om de stekkers van de apparaten uit het stopcontact te halen als je ze niet gebruikt. Er zijn ook verschillende apps beschikbaar die het energieverbruik van jou en je huisgenoten inzichtelijk maakt. Dan kun je gelijk zien waar de kansen tot besparing zitten. Check ook eens bij de huisbaas of hij weet wat voor energiecontract er momenteel loopt. Via een energievergelijker kun je verschillende energiecontracten met elkaar vergelijken op prijs, contractduur en duurzaamheid. Binnen een paar klikken ben je al overgestapt en besparen jij en je huisgenoten tientallen euro’s per jaar.

Sponsoren

Bohemian Birds