Nieuws

Studielening: de voordelen en nadelen van een lening via DUO

19 oktober 2018

Als student heb je het vaak niet erg breed. Een lening kan dan uitkomst bieden. De meeste studenten sluiten een lening af via DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Of het verstandig is om geld te lenen via DUO hangt helemaal af van jouw eigen persoonlijke situatie en wensen. Het is raadzaam om vooraf in ieder geval de voor- en nadelen op een rijtje te zetten, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Hoe werkt geld lenen bij DUO?
Ben je voltijdstudent? Dan kun je een lening afsluiten via DUO om je studie te financieren. Je vraagt de lening eenvoudig aan door in te loggen met je DigiD. Vervolgens geef je aan per wanneer je wilt lenen en hoeveel geld je per maand wilt lenen. Je kunt de lening maandelijks aanpassen of opzeggen. Als je klaar bent met studeren, moet je binnen twee jaar beginnen met aflossen. Hoeveel je maandelijks moet aflossen, hangt af van jouw inkomen en de hoogte van de lening. En hoeveel jij kunt lenen, hangt af van het soort studie dat je doet.

Relatief lage rente
Vanaf januari 2017 betalen studenten helemaal geen rente meer over hun studieschuld. Als je dus besluit om geld te lenen via DUO, dan adviseren wij om dit altijd via DUO te doen. Wel wordt dit rentepercentage elk kalenderjaar opnieuw vastgesteld. Daarnaast zijn de voorwaarden heel soepel. Je hebt maar liefst 35 jaar de tijd om jouw schuld terug te betalen en het is geen BKR-geregistreerde lening. Is je inkomen plotseling drastisch verlaagd? Dan kan het maandbedrag vaak worden aangepast. Ook kun je aflosvrije maanden aanvragen en wordt de schuld niet overgedragen aan familieleden als je plotseling overlijdt.

Geld lenen kost geld
De voorwaarden lijken zeer aantrekkelijk, maar toch is het niet verstandig om zomaar geld te lenen bij DUO als je het extra geld niet per se nodig hebt. Je bent later namelijk voor een lange tijd een vast bedrag per maand kwijt van jouw inkomen om de schuld af te betalen. De lening kan ook gevolgen hebben voor je toekomstige hypotheek. Want ook al staat de lening niet geregistreerd bij het BKR, je moet de studieschuld wel melden bij de hypotheekverstrekker. Sluit dus alleen een studielening af als je het geld ook daadwerkelijk gaat gebruiken voor je studie en eventuele vaste lasten. Als je het geld wilt gebruiken voor een vakantie of andere vrijetijdsbesteding, dan kun je het beste een bijbaan nemen.

Wel of niet lenen?
Als je jouw studie volledig zelf moet betalen en je hebt geen tijd om naast je studie te werken, dan kun je zeker een beroep doen op een lening van DUO. Heb je het geld eigenlijk niet nodig of wil je het voor 'leuke' dingen gebruiken? Doe het dan vooral niet of probeer de studieschuld zo laag mogelijk te houden door bijvoorbeeld te besparen op de vaste lasten. De schuld kan later als een blok aan je been hangen. Toch kan het soms gunstig zijn om een studielening te nemen. Bijvoorbeeld omdat je geen rente betaalt, maar het geld op je rekening wel rente oplevert. Of omdat je het geld opspaart, zodat je na je studie geen andere lening hoeft af te sluiten voor bepaalde doelen. Zoals een eventueel nog te volgen studie na je dertigste (je krijgt dan geen studiefinanciering meer). Moet je na je studie een gewone lening afsluiten, dan betaal je een flink hogere rente.

Sponsoren

Bohemian Birds