Nieuws

Betaal jij teveel aan je huisbaas voor stroom? Check en ga in gesprek!

04 februari 2019

Je bent er tijdens je studietijd vast niet de hele tijd mee bezig: de wisselende energietarieven van de verschillende energieleveranciers. Misschien woon je op kamers en betaal je bovenop je kamerhuur aan de huisbaas een vast tarief voor water, gas en licht. Lekker overzichtelijk en je weet wat je per maand kwijt bent. Er is echter een hele goede kans dat je huisbaas teveel geld voor zijn energierekening betaalt en deze hoge rekening naar jou doorschuift. Ook bestaat er misschien een kans dat je huisbaas je 'gas-, water- en stroomtarief' zal moeten verhogen. Dit heeft te maken met het feit dat de energietarieven 1 januari jongstleden fors omhoog zijn gegaan.

Check wat je betaalt
Regelmatig overstappen van energie is zeker de moeite waard om te overwegen, omdat tussen leveranciers continue concurrentie gaande is. Heb jij de mogelijkheid om te kijken wat in jouw studentenhuis ongeveer het gehele verbruik is? Dan kun je via diverse vergelijkingssites ook nagaan hoeveel dat je huisbaas zou moeten kosten. Zo kun je eenvoudig inschatten of je mogelijk teveel aan energiekosten betaalt voor je kamer.

Groene stroom
Is groene energie duurder? Nee! Simpele vergelijking tussen leveranciers leert dat vele mensen nog steeds veel meer betalen voor grijze energie, dan anderen voor groene energie. Ook dit kan een goed argument zijn om eens met je huisbaas in gesprek te gaan. Er zijn veel 'slapende contractanten' bij energieleveranciers, doordat er veel mensen zijn die altijd bij hun oude leverancier zijn gebleven, nadat de energiemarkt in 2004 liberaliseerde. Vooral zij lopen de kans milieuonvriendelijke, dure energie in te kopen. Wanneer je huisbaas een van deze slapende contractanten heeft, betaal jij daar ook de prijs voor. En zeg nou zelf: wie wil er nou teveel geld betalen voor grijze stroom? Niemand toch?

Het gesprek aangaan met je huisbaas
Stel dat je erachter gekomen bent dat je inderdaad een 'slapende huisbaas' hebt of dat je van hem of haar meer informatie nodig hebt om daarachter te komen. Het kan moeilijk zijn een gesprek aan te gaan met een huisbaas. Sommige mensen staan erg open voor verandering en innovatie, maar deze mensen hebben de financiële- en milieugerelateerde keuzemogelijkheden van de energiemarkt inmiddels wel ontdekt. Andere mensen hebben meer behoefte aan vastigheid en houden liever vast aan wat voor hun oud en vertrouwd is. Een 'confrontatie-methode' ('Jij laat mij teveel betalen! Verander dat!') helpt het gesprek niet verder.

Het kan wel helpen om op een vriendelijke wijze eens te vragen hoe hij op jouw energiebedrag komt. Je kunt dan aangeven dat je graag eens met hem/haar van gedachten zou willen wisselen over hoe dat goedkoper kan. De veranderde energietarieven van onlangs kunnen trouwens ook een goede 'inkopper' voor een dialoog zijn. Je kunt je huisbaas vragen of je door die veranderde tarieven een verhoogde energierekening kunt verwachten binnenkort. Of je huisbaas nou 'ja' of 'nee' zegt, je kunt altijd aangeven dat je hem zelf graag wat goedkopere en milieuvriendelijkere alternatieven wilt voorleggen.

 

Succes!

 

Sponsoren

Bohemian Birds