Nieuws

Tips voor een geweldig studentenfeest

13 januari 2020

Studeren betekent natuurlijk niet dat je het hele jaar alleen maar met je neus in de boeken zit en lange colleges volgt. Een feestje op z’n tijd hoort er gewoon bij. Work hard, play hard, nietwaar? Natuurlijk kun je heel Leiden afstruinen voor de beste kroegen of feesten. Maar het is net zo leuk om gewoon zelf een gezellig huisfeest te organiseren. Om daar ook echt een doorslaand succes van te maken, hebben we de onderstaande tips voor je verzameld.

Planning

Het klinkt misschien heel saai en degelijk, maar stel een plan voor je huisfeest op. Door alles wat je voor een succesvol feest nodig denkt te hebben op papier of digitaal vast te leggen, krijg je een duidelijk beeld van de dingen die voor en tijdens de happening mogelijk extra aandacht verdienen. Zorg er in dat geval ook voor dat meteen het doel van het feest duidelijk wordt. Is het bijvoorbeeld alleen maar voor de leden van het dispuut bedoeld, gaat het om een tuinfeest en zijn ook niet-leden en eventuele introducees welkom? Kondig het feest ruim van tevoren aan, zodat mensen er rekening mee kunnen houden en ook echt opkomen dagen.

Samen sterker

De kans is klein dat je het feest helemaal in je eentje organiseert. Neem meteen vanaf de planfase de onderlinge taakverdelingen met je mede-organisatoren door, zodat er aan de ene kant geen zaken onnodig dubbel worden gedaan en er aan de andere kant er ook geen gaten in de uitvoering optreden. Maak ook afspraken over wie het centrale aanspreekpunt van het feestcomité is. Deze persoon kan er dan voor zorgen dat – indien nodig – alle andere organisatoren snel van mogelijke wijzigingen in de planning op de hoogte worden gebracht.

Wie gaat dat betalen?

In de planfase komt natuurlijk ook het beschikbare budget voor het feest aan de orde. Wie gaat het festijn betalen? Zijn er sponsoren? Wordt er toegang aan de feestgangers gevraagd of kiezen jullie voor een party in Amerikaanse stijl, waarbij iedereen zelf een hapje en drankje voor de overige feestbezoekers mee moet nemen? Kortom, stel een realistisch budget vast en hou je daar ook echt aan. Natuurlijk let je als student al een beetje op de uitgaven en delen jullie internet, hebben jullie de goedkoopste energieleverancier en eten jullie wel eens gezamenlijk. Een goede financiële planning helpt bij het in de hand houden van de kosten.

Val op en ga viraal

De gemiddelde feestganger zal het niets kunnen schelen dat de organisatoren zich met het vinden van de goedkoopste energieleverancier of andere beslommeringen bezig hebben moeten houden. Hij of zij wil maar één ding: onbezorgd kunnen feesten. En geef hem of haar eens ongelijk. Wil je er met je feest – ten opzicht van andere party’s in en om Leiden – echt met kop en schouders bovenuit steken? Koppel er dan een thema aan. Eventueel met een specifieke dresscode. Maar maakt het daarbij niet zo bont als een aantal Eindhovense studenten in 2018. Bij een goede party-vibe is er echter grote kans dat de happening positief viraal gaat en je meer dan trots op je harde organisatiewerk kunt zijn.